2020-02-29

A Bihar Megyei Prefektúra hivatalos közleménye a koronavírussal (covid 19) szemben való védekezésről


15 javaslat a coronavírus terjedésének megakadályozásáért felelős társadalmi magatartásra (COVID-19)
Védje magát, kerülje a közvetlen érintkezést!
- Kerülje a zsúfolt területeket, ahol közvetlen érintkezés és / vagy sok emberrel való kapcsolat áll fenn, például nyilvános összejövetelek, sorok, nagy forgalmú területek, rekreációs területek.
- Tartsa távol a gyermekeket azoktól a játszóterektől, ahol nagy számú gyermek közös felületeket / tárgyakat ér el.
- Kerülje el a közvetlen kapcsolatot másokkal, kivéve a közvetlen családtagjait, olyan mozdulatokkal, mint például: kezet rázva, ölelést, az arcot vagy a kezét megcsókolja, az arcát kézzel érinti.
- Ajánlott, beleértve azokat az embereket is akikkel együtt élni, hogy ne létesítsen közvetlen kapcsolatot csak kézhigiénia után.
- Ne érintse meg azokat a felületeket, amelyeket általában más emberek érintnek, például: sínek, fogantyúk, fogantyúk, emelő vagy hozzáférési gombok.
- Ha mégis meg kell érintenie ezeket a felületeket, védje magát egyszer használatos szalvétákkal.
- Tartson 1,5 méter távolságot a többi embertől. Ha tömegközlekedéssel jár, próbáljon NEM arccal szemben mások előtt állni.
- A tömegközlekedés használata után tisztítsa meg a kezét, mielőtt megérinti az arcát, az orrát vagy a száját.
- Amennyiben lehetséges, használjon alternatív útvonalakat vagy szállítási módokat a zsúfolt területek elkerülése érdekében. Ha az ideje megengedi, akkor használja azokat az időintervallumokat amikor kevesen közlekednek.
- A városi területeken, rövid távolságra, alternatív utazási módok használata ajánlott, akár kerékpárral / elektromos robogóval, akár gyalog.
- Kerülje el az olyan országokba való utazást, ahol sok új koronavírusfertőzés (COVID-19) található, és próbálja meg lebeszélni az országba való visszatérésről azokat az embereket akik a magas kockázatú területekről és a nagyszámú új koronavírussal rendelkező országokból szeretnének hazatérni.
A célzott országokról szóló, valós idejű frissített adatok a (http://www.cnscbt.ro/) link elérésével érhetők el, illetve "A vörös és a sárga övezet régiói és helyszíneinek listája a COVID-19 átvitelével" linken.
- Ha az új koronavírus-fertőzésnek kitett országba utazik, fennáll annak a veszélye, hogy ha visszatér az országba, a vörös / sárga terület frissítésétől függően, 14 napig karanténban / elszigetelten kell otthon maradnia családjával együtt.
-Kötelezően, a kockázatos területekről az országba visszatérő románoknak otthon önelszigetelődésbe kell lépniük, vagyis az egész családnak ugyanezt kell tennie.
- Korlátozza a bankjegyek és érmék használatát, a kártyás / telefonos vagy az internetes fizetéseket választva.
- A vírusok terjesztése jelentős arányban a pénz útján történik , amellyel statisztikailag sok ember kerül kapcsolatba.
- Válassza az otthoni munkavégzést, amennyiben Önnek lehetősége van a munkaadó által.
- A Munkaügyi Minisztériumnak ajánlásai vannak a munkaadók figyelmét illetően a munkavállalók munkaprogramjának rugalmassága és a számukra rendelkezésre álló jogi lehetőségek bemutatására.. Részletek itt: https://bit.ly/2TGyV8d.
- Szigorúan tartsa be a hatóságok által ajánlott személyi higiéniai szabályokat, hogy megvédje Önt és szeretteit. Csak akkor használja a védőmaszkot, mások védelme érdekében,ha influenza vagy megfázási tünetei vannak.
- A potenciálisan szennyezett felülettel való érintkezés után mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig.
- Használjon papírtörülközőt kézmosás után.
- Ne érintse meg a szemét, az orrát vagy a száját a kezeivel.
- Ha tüsszent vagy köhög, fedje le száját és orrát eldobható szalvétával, és ügyeljen arra, hogy azonnal dobja a kukába.
- Gyakran fertőtlenítse alkohollal vagy klóroldattal azokat a felületeket, amelyekkel érintkezésbe kerül, otthon és a munkahelyen egyaránt.
- Szellőztesse azokat a szobákat, ahol naponta többször dolgozik.
- Vírusellenes vagy antibiotikus gyógyszereket csak az orvos receptje alapján vegyen be.
- NE igyon folyadékokat ugyanabból az üvegből / pohárból amit más emberek használtak, és ne használja ugyanazt az evőeszközt.
- NE érintkezzen közvetlenől otthon önelszigetelt személyekkel, függetlenül attól, hogy vannak-e specifikus koronavírus-tünetei vagy sem.
- Védő maszk / műtéti maszk megvédi az ÖN körül lévőket, ha influenza vagy megfázási tünetei vannak, mivel megakadályozza a vírus terjedését a légutakon.
- A védőmaszknak teljesen el kell fednie annak a személynek az orrát és száját aki viseli.
- Vegye figyelembe, hogy az új koronavírussal (COVID-19) való fertőzés minden esetben specifikus tünetei vannak (köhögés, láz, légzési nehézség).
- A vírust akár nyilvánvalóan egészséges emberek is terjeszthetik, akik nem tudják, hogy az új koronavírus hordozói.
- Az új koronavírusról csak hivatalos forrásokból tájékozódjon!
- A részleteket a 0800.800.358 telefonszámon kaphatja meg, amely információs szám, nem segélyhívó szám.
- Csak vészhelyzet esetén hívja a 112-t!
Védje szeretteit, ne tegye ki őket!
- Elsődlegesen kerülje az időskorúak (65 év feletti) és az alacsony immunitású / más betegségekben szenvedő, az influenza vagy a megfázás tüneteivel küzdő emberekkel való kapcsolatot, zsúfolt területeket vagy az emberek által gyakran használt helyeket.
- A statisztikák szerint a legsebezhetőbb személyek az új koronavírussal való fertőzés esetén az időskorúak, akiknek több társult betegségük van (pl. Cukorbetegség, krónikus tüdőbetegség, szív- és érrendszeri betegség, rák).
- Olaszországban március 9-ig a fertőzés több mint felét 65 évnél idősebb személyeknél regisztrálták, és a halálesetek kb. 90% -a 70 évnél idősebb betegeknél történt.
- Nem okozott halált a 40 év alatti betegeknél, és egyetlen halál sem volt 40-50 év között.
- A fiatalok és a 0-18 év közötti gyermekek esetében az új koronavírussal való fertőzés a legalacsonyabb, 1,4%.
- Jelentse a hatóságoknak azokat az eseteket amelyekről tudomása van vagy ha kapcsolatba került egy olyan személynel, akinél megerősítették az új koronavírust, vagy az érintett országból származik (vörös vagy sárga terület), és nincs elszigetelve.
- Mutasson be prevenciós hozzáállást minden esethez, mivel a vírus terjedése olyan embereknél is lehetséges, akik nem mutatnak specifikus tüneteket.
- Azonnal értesítse a háziorvost, ha a koronavírus (COVID-19) által érintett területekre utazott, még akkor is, ha akkoriban NEM voltak a riasztás alatt álló területek listáján. A részleteket a (http://www.cnscbt.ro/) linkre kattintva lehet elérni, amely a "Vörös zónában és a sárga területen a COVID-19 átvitelével rendelkező régiók és helyek listája", amelyet rendszeresen frissítik.
- Ha nem tud kapcsolatba lépni a háziorvosával, hívja a megye közegészségügyi igazgatóságát, esetenként legvégül a 112-es telefonszámot.
- Maradjon otthon, ha influenza vagy megfázási tünetei vannak (köhögés, láz, légzési nehézség), és hívja a háziorvosát tanácsért, NE menjen a sürgősségi osztályra.
- Ha a vírus hordozója, fennáll annak a veszélye, hogy az új koronavírust másoknak is átadja.
- Célszerű otthon maradni, és a kórházba szállítást minden elszigetelési intézkedésnek megfelelően és betartva kell megszervezni.
- Ha otthon elszigetelten van, szigorúan kövesse a hatóságok ajánlásait, 14 nap alatt NE hagyja el otthonát, ne fogadjon látogatókat, és ne lépjen szoros kapcsolatba olyan emberekkel, akik élelmet vagy terméket kínálnak vagy visznek Önnek.
- Abban az esetben, ha megsérti az otthon önelszigetelésének a rendszerét, akár 20 000 lej bírságot is kockáztathat, valamint büntetőeljárást vonhat maga után abban az esetben, ha hozzájárul a vírus terjedéséhez.