A Fráter Lóránd Művelődési HázÉrsemjén központjában, a polgármesteri hivatal épületével szemben található. A háromszintes épület 2006 és 2008 májusa között épült. Az alagsorban teljes felszereltségű konyha és kétszáz férőhelyes étkező van. A földszinten a háromszáz személyt befogadó előadótermet találjuk vetítő berendezéssel és színelőadásokra alkalmas hang- és fénytechnikával felszerelve. Az emeletet a községi könyvtár, kiállítóterem és négy vendégszoba foglalja el.

Rendezvények


A Művelődési Otthonban rendszeresen szerveznek vetélkedőket, iskolai rendezvényeket, koncerteket, konferenciákat, filmvetítéseket, színházi és bábszínházi előadásokat.
2008 novembere óta a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Ede Társulatának bérletes előadásait is bemutatják itt.
Szintén a Művelődési Otthon biztosít teret a helybeli Ezüstperje néptánccsoport, a mazsorett-csoport, a monderntánc-csoport, az érsemjéni amatőr színjátszó csoport próbáinak, illetve fellépéseinek is.
A rendszeres események mellett még jónéhány, a falu határain túlmutató rendezvénynek is otthont adott a létesítmény: vendégünk volt a Partiumi Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság, a Nagyvárad Táncegyüttes, a marosvásárhelyi Maros Együttes, a Temesvári Csíky Gergely Magyar Állami Színház, a nagyváradi Matyi Műhely, ifj. Sánta Ferenc és zenekara és még sokan mások.
Mindezzel nem csupán a különböző csoportok tagjai, hanem az egész faluközösség számára teremt olyan együttléti lehetőséget, amely a művelődés, szórakozás és szórakoztatás mellett nagy közösségformáló erővel is bír.

A 2009 után sorra kerülő rendezvényekről a kezdőlapon olvashatnak.