Fehér március 15.A rendszerváltás óta egész biztosan nem, de talán emberemlékezet óta sem volt példa arra Érsemjében, hogy hó boruljon az 1848. március 15. eseményeire emlékezokre.
A kedvezotlen idojárásra való tekintettel az ünnepséget szervezok (a helyi önkormányzat RMDSZ frakciója) a Fráter Lóránd Muvelodési Otthonban hívták a szabadságharc hoseire emlékezoket. Az ünnepi megemlékezés március 15-én, 19 órákor kezdodött. A Bihar Megyei RMDSZ szervezet képviseletében Derzsi Ákos mondott beszédet, akit (érseemjéni) polgármester követett. Az ünnepi hangulat fokozásában ismét kivette a részét az Ezüstperje néptánccsoport, tagjai ez alkalommal is színvonalas, zenés musorral tették még emelkedettebbé a rendezvényt.

A csoport musorát követoen felszólaltak a falu lelkipásztorai is Csáki Márta (református lelkész) és Nagy János Csaba (római katolikus plébános) személyeiben.
A beszédek elhangzása után (a közben újra meginduló havazás ellenére) a néptánccsoport tagjaiból verbuvált fáklyás díszorség vonult a központi parkban álló Kazinczy Lajos fejfa mellé. Többek között a református és katolikus egyházak, az önkormányzat és a helyi RMDSZ szervezet képviseloi helyeztek el koszorút az 1848-as szabadságharc érsemjéni származású vértanújának emlékmuvénél.