2010-05-06

Jó hangulatú nemzetközi nótaversenyt tartottak Érsemjénben

Május 16.-án régi, magyar nóták csendültek fel az érsemjéni Fráter Lóránd Muvelodési Otthonban, Erdélyben elso alkalommal rendezték meg ugyanis a Fráter Lóránd nevét viselo „nótaolimpiát”.
Fráter Lóránd halálát (1930) követoen rendezték meg Magyarországon az elso, a nótáskapitányról elnevezett, nótapályázattal egybekötött nóta eloadóversenyt, amelyet a kortársak nótaolimpiának neveztek el. Az 1933 májusában lezajlott verseny sajnos azóta nem került megrendezésre, egészen 2010 május 16.-ig. Ezen a napon az érsemjéni születésu, neves nótaszerzo és –eloadó emlékére újból versenyt szerveztek Semjénben.
Bár a település vezetosége már régóta dédelgette a nótaverseny megszervezésének álmát, a mára már szinte állandósult forráshiányok miatt mindeddig nem kerülhetett rá sor. Jó lehetoséget kínált azonban a Magyar Kulturális és Oktatási Minisztérium által kiírt, határon átnyúló projekteket támogató pályázati lehetoség, amelyre Érsemjén Önkormányzata anyaországi testvértelepülésével, Bagamérral adott le közös pályázatot. A pályázat címe „Kéz a kézben”, lényege pedig összesen hat kulturális program lebonyolítása a két településen. Ezen rendezvénysorozat záróeseménye volt a fentiekben említett nótaolimpia.
Úgy tunik, a modern technika igen távolra is el tudta vinni a verseny hírét, hiszen nem csak a Partiumból és Erdélybol, de Magyarországról és Szerbiából is jelentkeztek versenyzok a nem mindennapi megmérettetésre. Összesen 24 személy jelezte részvételi szándékát, azonban a verseny napján ebbol csak 19-en vállalták a versenyzést. A háromtagú zsuri – saját bevallása szerint – igen nehezen tudott dönteni, ugyanis, mint elmondták, a produkciók többsége igen színvonalas volt. Ezt az állítást látszik alátámasztani a közönség reakciója is, aki a legtöbb nótát együtt dúdolta, tapsolta végig az „olimpikonokkal”. Végül mégis döntés született, a következoképpen: 1. Pacsika László, Újkígyós (Magyarország), 2. Ozsváth József, Nagyvárad, 3. Molnár Csikós Gábor, Ada (Szerbia). Különdíjak: Molnár Rozália Piroska, Mezobaj, Bajkó Kinga, Kolozsvár, Venkli István, Érsemjén és Dienes Ferenc, Bagamér (Magyarország).Nem szabad megfeledkeznünk a verseny gerincét biztosító „bandáról” sem, hiszen Szocs Lorinc és zenekarának tudása, tehetsége nélkül a verseny is veszített volna fényébol. A vidámságban, jó hangulatban lezajló nótaolimpia a magyar és a székely himnuszok eléneklésével, míg a teljes rendezvény – Kiss Imre érsemjéni vállalkozó jóvoltából - egy meghitt, kellemes, nótás vacsorával ért véget.

Néhány a produkciók közül: