2020-03-17

Recomandarile oficiale a Prefecturii Judetului Bihor privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii Coronavirus (covid 19)


Protejati-vă apropiatii, nu-i expuneti!
- Evitati zonele aglomerate unde sunteti expusi la contact direct si/sau interactiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
- Feriti copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafete/obiecte comune de către un număr mare de copii.
- Limitati la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrătisările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fetelor cu mâinile.
- Se recomandă, inclusiv în privinta persoanelor împreună cu care locuiti, să NU intrati în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniti la domiciliu.
- Evitati atingerea suprafetelor care sunt atinse în mod frecvent si de alte persoane, precum: balustrade, clante, mânere, butoane de lift sau de acces.
- În cazul în care sunteti totusi nevoiti să atingeti aceste suprafete, protejati-vă folosind servetele de unică folosintă.
- Păstrati o distantă semnificativă, de 1,5 metri, fată de celelalte persoane pe care le întâlniti. În cazul în care vă aflati în transportul în comun încercati să NU stati fată în fată cu alte persoane.
- Asigurati-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ati igienizat mâinile înainte de a vă atinge fata, nasul sau gura.
- Folositi, pe cât posibil, rute sau modalităti alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folositi intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
- În zonele urbane, pentru distante mici, se recomandă folosirea modalitătilor alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
- Evitati deplasările în tările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) si descurajati întoarcerea în tară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din tările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre tările vizate pot fi obtinute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/), respectiv „Lista regiunilor si localitătilor din zona rosie si zona galbenă cu transmitere a COVID-19”
- În cazul în care călătoriti într-o tară expusă infectiei cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în tară, în functie de actualizarea zonelor rosii/galbene, să fie necesar să rămâneti în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.
- În mod obligatoriu, românii care se întorc în tară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă acelasi lucru.
- Limitati folosirea bancnotelor si a monedelor, optând pentru plăti cu cardul/telefonul sau plăti on-line.
- Transmiterea virusilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
- Optati pentru munca de acasă, în măsura în care aveti această posibilitate oferită de angajator.
- Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atentia angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajati si prezentarea eventualelor optiuni legale pe care le au la dispozitie. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d
- Respectati cu strictete regulile de igienă personală recomandate de autorităti, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât si pe cei apropiati. Folositi masca de protectie doar în cazul în care aveti simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalti.
- Spălati-vă pe mâini cu apă si săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafată potential contaminată.
- Folositi prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă sterge mâinile.
- Nu vă atingeti ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
- Dacă strănutati sau tusiti acoperiti-vă gura si nasul cu un servetel de unică folosintă, pe care aveti grijă să-l aruncati imediat la cosul de gunoi.
- Dezinfectati frecvent, cu solutie pe bază de alcool sau clor, suprafetele cu care intrati în contact, atât acasă cât si la locul de muncă.
- Aerisiti de mai multe ori pe zi încăperile în care desfăsurati activităti.
- Luati medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescriptia medicului.
- NU beti lichide din aceeasi sticlă/pahar cu alte persoane si nu folositi aceleasi tacâmuri.
- NU intrati în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
- Masca de protectie/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveti simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
- Masca de protectie trebuie să acopere complet nasul si gura persoanei care o poartă.
- Tineti cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăti în respiratie).
- Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunostintă de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
- Informati-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
- Puteti obtine detalii dacă sunati la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgentă.
- Doar în cazul urgentelor sunati la 112!
Protejati-vă apropiatii, nu-i expuneti!
- Evitati, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) si a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
- Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afectiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
- În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infectie s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani si aproximativ 90% din decese au survenit la pacienti de peste 70 de ani.
- Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienti cu vârsta sub 40 de ani si un singur deces între 40 si 50 de ani.
- În cazul tinerilor si al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.
- Semnalati autoritătilor orice caz despre care aveti cunostintă că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o tară afectată (zona rosie sau zona galbenă) si care nu se află în izolare.
- Manifestati o atitudine preventivă fată de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă si din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.
- Semnalati imediat medicului de familie dacă ati călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obtinute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/), respectiv „Lista regiunilor si localitătilor din zona rosie si zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.
- În cazul în care nu puteti contacta medicul de familie, apelati la Directia de Sănătate Publică din judetul dumneavoastră si în ultimă instantă la 112.
- Rămâneti acasă dacă aveti simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăti în respiratie) si sunati medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeti din primul moment la unitătile de urgentă.
- Există riscul, în cazul în care sunteti purtător al virusului, să transmiteti si altor persoane noul coronavirus.
- Este de preferat să rămâneti la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.
- Dacă vă aflati în autoizolare la domiciliu respectati cu strictete recomandările autoritătilor, NU părăsiti sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiti vizitatori si NU intrati în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.
- În cazul în care încălcati regimul autoizolării la domiciliu riscati amendă de până la 20.000 de lei, precum si dosar penal în cazul în care contribuiti la răspândirea virusului.