MONUMENTEConacul familiei Fráter


Este așezată în centrul comunei, lângă parohia reformată, vis a vis cu clădirea Primăriei. E un conac rural care a fost modificat de mai multe ori. Original aparținea familiei Péchy, iar după aceea a devenit proprietatea lui Fráter Béla și a soției sale Rhédey Júlia. În zilele noastre și-a pierdut valoarea fiind privat de toate ornamentele sale.

Conacul familiei Fuchs


Este așezat pe partea stângă a drumului care duce in sat, și-a păstrat forma originală aproape în întregime. Are un stil eclectic, ca si majoritatea conacelor din Érmellék. Casa era proprietatea lui Szunyogh János. Din 1910 a fost proprietatea familiei Fráter, din 1923 a lui Lovas Adalbert iar din 1925 a lui Fuchs Pál. În 1966 a fost naționalizată, azi este cabinet medical și dentist.

Conacul lui Fráter Lóránd


Se află în Șimianu Nou. Înaintea pereților din curte se află o galerie boltită cu piloni, ca un amestec al stilului baroc și al tradiției din acest loc. La marginea boltelor circulare se află piloni simpli. Podeaua prispei frontale cu nouă filete este pardosită cu cărămidă, tavanul camerelor este podit cu scândură. Azi este clădirea școlii.

Conacul familiei Csiha


Clădirea rămasă în forma originală se află lângă șoseaua care duce spre graniță în Barantău. Cătunul a fost cumpărat în 1916 de Csiha Sándor și soția sa. Între 1922-1924 este construit conacul. Proprietarii actuali sunt: Csiha Sándor, Csiha Kálmán, fostul episcop al Parorhiei Reformate din Transilvania și Csiha Csaba Attila.

Bustul lui Kazinczy Ferenc


Este opera lui Horvay János. La început în fața casei natale a lui Kazinczy era doar un monument din granit. Acest monument a fost ridicat de Krajnik Alajos în 1859, atunci era îngrădit.

Statuia a fost pusă pe acest soclu mai sus amintit în 22 septembrie 1907, tot atunci a fost pusă si placa comemorativă pe casa natală a lui Kazinczy, cu același prilej a fost îngradit și parcul din jurul statuii. Cheltuielile pentru ridicarea statuii și a plăcii comemorative au fost suportate de Fráter Lóránd, pe când transformarea în parc și gardul din fier forjat au fost finanțate de Academia de Științe din Ungaria.

În urma evenimentelor din 1918 statuia a fost adăpostită în biserica reformată din Șimian, iar după a doua hotărâre de la Viena (1940) a fost pusă înapoi la locul ei original, unde se află și azi.

Crucea Milenară dublă


În 20 august 2000 locuitorii din Șimian au ridicat acest monument în memoria aniversării a 2000 de ani de ceștinism și a 1000 de ani de existență maghiară. Sfințirea și înzestrarea crucii a fost facută de cei trei preoți ai satului într-un cadru festiv.

Crucea de lemn în amintirea lui Kazinczy Lajos


Fiul cel mic al lui Kazinczy Ferenc. În perioada revoluției din 1848 era comandantul trupelor maghiare honved. Locuitorii Șimianului au ridicat crucea de lemn în amintirea lui. Placa de marmură de pe piedestal scrie: IN MEMORIAM KAZINCZY LAJOS MARTIR DIN ARAD 1820-1849. Pe crucea de lemn scrie: "Doamne, nu abandona patria mea nenorocită". Kazinczy Lajos, 19. August, 2001.

Bustul lui Csiha Kálmán


Statuia realizată din bronz prin metoda cierii pierdute este așezată pe un postament de culoare neagră, din granit. Autorul acestei opere de arta este artistul-sculptor din Tîrgu Mureș, Hunyadi László. Pe postament apare inscripția "Csiha Kálmán/ református püspök/ 1929-2007" (Csiha Kálmán/ episcop reformat/ 1929-2007). Inaugurarea monumentului a avut loc în 21.11.2009.

Bustul lui Fráter Lóránd


Monumentul de for public se află în parcul central al satului. Bustul muzicianului din Șimian este turnat în bronz cu metoda cierii pierdute și este fixat pe un postament din granit, negru. Inscripția de pe postament este realizată din litere de bronz, aplicate pe piatra și este următoarea: "Fráter Lóránd/ nótáskapitány/ 1872-1930" (Fráter Lóránd/ căpitan-muzician/ 1872-1930). Autorul bustului dezvelit în data de 23.08.2009 este artistul Mihály Gábor.